ONLINE TERAPİ
Online dil ve konuşma terapisi, hastaların çeşitli iletişim ağları aracılığıyla dil ve konuşma desteği aldıkları bir terapi şeklidir. Online dil ve konuşma terapisi, online terapi yapılan ortam açısından klasik terapilerden farklı olsa da klasik terapiler ile süreç benzer ilerlemekte ve yüz yüze sürdürülen çalışmalar interaktif görüntülü görüşme kanallarıyla sağlanmaktadır. Belirli bir gün ve saatte yapılan, küçük yaş guruplarında aile eşliğinde, diğer yaş guruplarında ise seans sırasında başkalarının yer almadığı terapi oturumları ile gerçekleştirilmektedir. Online dil ve konuşma terapisi ile yüz yüze yapılan terapi arasında fark yoktur. Yüz yüze yapılan klasik terapiler, her zaman öncelikli ve ilk tercih edilen terapi yöntemi olmasına rağmen bazı durumlarda gerekli koşullar sağlanamıyor. Bu aşamada online terapi tercih ediliyor.
Hangi Hastalıklarda Uygulanır ve Nasıl Randevu Alınır?
Online dil ve konuşma terapisi, uzmanın uygun gördüğü şekilde planlanır ve bu planlama hizmet alınacak probleme göre değişiklik gösterebilir.
• Belirli bir gün ve saatte randevu aldıktan sonra seanstan önce görüntülü görüşmenin yapılacağı iletişim aracı üzerinden (WhatsApp, Skype vb.) bağlantı kuruluyor. Böylece seans başlamadan önce ya da seans anında yaşanacak ve süreci kesintiye uğratacak sorunların önüne geçilmiş oluyor.
• Seans içeriği, süresi ve işleyişinin ise klasik seanslardan hiçbir farkı bulunmuyor. Online terapi hizmetleri bozukluğun tanılanmasına yönelik değerlendirmelerin yapılabileceği seansların yanı sıra, dil ve konuşma gelişimini desteklemek için aile danışmanlığı şeklinde de yürütülebilir.
• Konuşma Sesi Bozuklukları (Artikülasyon Bozukluğu ve Fonolojik Bozukluk, bazı harfleri üretememe, konuşmanın anlaşılmaması), Akıcılık Bozuklukları (Kekemelik-Hızlı Bozuk Konuşma), Dil Bozuklukları gibi başlıca bozuklukların yönetilmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılmaktadır.